NagarJitendra/TwitterВидеозапис на нещо, което изглежда е насилствен сблъсък между индийски и китайски войски на

...
NagarJitendra/TwitterВидеозапис на нещо, което изглежда е насилствен сблъсък между индийски и китайски войски на
Коментари Харесай

CNN: Индийски и китайски войски се бият с пръчки, тухли и камъни на границата в Хималаите

NagarJitendra/Twitter

Видеозапис на нещо, което наподобява е принудителен конфликт между индийски и китайски войски на тяхната оспорвана хималайска граница, се появи онлайн, предлагайки необичаен взор към дълго тлеещото териториално напрежение сред двете азиатски сили.

Видеото, съгласно настоящ индийски боен офицер, осведомен със конфликтите на китайско-индийската граница, е снимано в планинския индийски щат Аруначал Прадеш на линията на действителния надзор, де факто границата сред двете страни, на септември 28, 2021 година

CNN се обърна към китайското министерство на външните работи за коментар по отношение на видеото.

Въпреки че не е ясно кой е снимал или пуснал видеото, то стартира да циркулира в индийските обществени медии във вторник единствено часове откакто индийското министерство на защитата удостовери, че в петък на границата е станал конфликт в отдалечения бранш Тауанг в североизточна Индия. Това е първият докладван случай от близо две години.

Във видеото – което CNN не може без значение да ревизира – войски от двете страни се виждат на планински терен, заобиколен от зелени хълмове, явно недокоснати от зимата. Въпреки че са разграничени с бодлива тел, фрагментите наподобява демонстрират по какъв начин индийски бойци бият китайските бойци с спонтанни оръжия, в това число нещо, което наподобява на дървени пръчки и железни тръби. В няколко случая могат да се видят индийски бойци да хвърлят тухли или камъни.

Много от китайските бойци, събрани от другата страна на жицата, наподобява също държат дълги тояги или палки.

В последна сметка бодливата тел се срутва и индийските бойци се придвижват напред, карайки китайските войски да прескочат къса каменна стена и да изоставен региона, под овации от индийската страна.

Индийски военен източник сподели, че нарушаванията се случват постоянно заради особеното разбиране на границата от двете страни – и патрулите, които правят по продължение на границата.

Няколко специалисти, които приказваха пред CNN, се съгласиха, че видеото не изобразява неотдавнашен конфликт поради неналичието на забележим сняг. Видеото обаче предлага визия за продължаващото напрежение, информацията за която нормално е мощно лимитирана от управляващите.

„ Това е илюстрация за това какъв брой бързо нещата могат да ескалират, в случай че напрежението сред двете страни не бъде понижено “, сподели Сушант Сингх, старши помощник в Центъра за политически проучвания, индийски мозъчен концерн.

Въпреки че източникът на новопоявилото се видео е неразбираем, моментът на стартирането му – малко откакто индийските управляващи потвърдиха петъчния конфликт – повдигна въпроси.

Видеото наподобява демонстрира „ индийска победа “, сподели Иън Хол, заместник-директор на Института Грифит Азия. „ Мисля, че беше пуснат, с цел да укрепи описа на индийското държавно управление, че то твърдо пази претенциите на Индия. “

Той добави, че като се има поради непрозрачността на информацията към граничната обстановка, държавното управление е подложено на засилен напън от политическите си съперници от 2020 година насам „ за това какво тъкмо се е случило … и какъв брой земя е била изгубена “.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР